Saskia Roeda | Pure Facts
”Ik geloof in de kracht van gezond eten en dan ook nog eens echt lekker, bourgondisch en gezond. Geen vulling maar voeding, want natuurlijke onbewerkte voeding bevat de grootste concentratie van bruikbare voedingsstoffen. Ik ben hier jarenlang naar op zoek geweest. Mijn kennismaking met raw food was voor mij het antwoord. Eten dicht bij de natuur en je geweldig in je vel voelen. Helder zijn en in je kracht leven. Op basis van al mijn kennis en ervaring heb ik een succesvol detox programma ontwikkeld; Detox Delight. Mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te laten ervaren hoe vitaal en slank je kan blijven met deze kuren”.
409
page-template-default,page,page-id-409,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled, vertical_menu_hidden, vertical_menu_width_290,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,columns-3,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

PURE FACTS

Acai-poeder

Acai-poeder (koning van de antioxidanten) is gemaakt van de acai-bes en smaakt uitstekend in lekkere verse sappen en smoothies. Antioxidanten beschermen ons tegen de vrije radicalen en schadelijke stoffen die we elke dag binnenkrijgen door onze voeding en door de omgeving. Deze blauwe bes bevat veel vitamine E, vitamine A en calcium. En, ook niet onbelangrijk, Acai-poeder bevat ook de twee belangrijke vetzuren omega 6 en 9, die je lichaam niet zelf kan aanmaken. De bes bevat daarbij een hoog gehalte aan plantensterolen. Plantensterolen verlagen het LDL-gehalte. Het LDL-gehalte is een ‘slecht cholesterol’, het LDL-gehalte verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.

Adaptogenische kruiden

Adaptogenische kruiden geven balans en brengen het lichaam terug naar een staat van homeostase. Ze werken precies daar waar de heling nodig is. Een persoon met stress zal zich kalmer voelen, een vermoeid persoon wordt energieker. Adaptogenische kruiden helpen het lichaam aan te passen en om te gaan met stress en uitdagingen. Ze hebben als doel om de tolerantie van het lichaam tegen alle soorten stress te verhogen. Dit kan stress zijn die veroorzaakt is door giftige stoffen, overwerkt zijn of door ziekte. De resultaten zijn af te lezen aan een verbeterd uithoudingsvermogen, kracht en algehele kwaliteit van het leven. Het principe van een adaptogenisch kruid is niet het genezen van een ziekte, maar om het lichaam te helpen zichzelf te helen. Ze werken op de stofwisseling, de prikkeloverdracht, de hormonale balans en de enzymactiviteit. Met een adaptogenisch kruid wordt bereikt dat het lichaam in zijn oorspronkelijke natuurlijke staat komt, het stimuleert het lichaam niet zoals je dat van cafeïne kent. Voorbeelden van adaptogenische kruiden zijn; ginseng, heilige basilicum, ashwagandha, astragalus, zoethoutwortel, rhodiola (rozenwortel) en cordyceps paddenstoelen.

Agave nectar

Agave nectar (lage GI) GI 35. Agave nectar is afkomstig van de agave cactus. Agave siroop wordt vaak vergeleken met honing. Toch is agave nectar iets dunner en donkerder van kleur en heeft het een lagere GI dan honing. Het beïnvloed de bloedsuikerspiegel nauwelijks en smaakt heerlijk in desserts.

Alkalisch

Zuur-base evenwicht

 

Bij het samenstellen van een dieet moet niet alleen rekening gehouden worden met de hoeveelheid voedingsstoffen die wij binnen krijgen maar ook met het zuur-base evenwicht.

 

Bij het verteren van voedsel en de stofwisseling in het lichaam blijft er altijd een restje over dat zuur of basisch is. Fruit en groenten zorgen bijvoorbeeld voor een basisch restje. Het lichaam is van nature meer basisch, dus het lichaam probeert de zuur-base concentratie constant te houden. Bij een overschot aan zuur wordt dit zoveel mogelijk door de nieren en longen uitgescheiden. Bij een toename van zuurvorming in het lichaam is het bovengenoemde zuurcompenserende mechanisme niet meer voldoende.

 

Als een persoon te weinig zuren kan afvoeren via de nieren, longen en huid stoot het bloed het overschot aan zuren af naar weefsels zoals de spieren, pezen, onderhuids bindweefsel en de gewrichten. Weefselverzuring treedt dan op, wat een chronische welvaartsziekte is. Deze kan leiden tot klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, rheuma en huidproblemen. De enige oplossing hiervoor is dus een eind te maken aan de zuurbelasting om het evenwicht van de zuren en basen in het lichaam te herstellen.

 

Voedingsmiddelen met een hoge zuurrest bevatten veel fosfor, chloor en zwavel. Voedingsmiddelen met een hoge baserest bevatten relatief veel van de volgende mineralen: natrium, kalium, calcium en magnesium. De verbindingen die deze mineralen tijdens de stofwisseling in het lichaam aangaan zijn uiteindelijk bepalend voor het zuur-base-evenwicht. Of een voedingsmiddel een zuren- dan wel basenoverschot levert, wordt bepaald door de chemische samenstelling en niet door de smaak. Zo leveren zuursmakende vruchten, zoals citroenen en sinaasappels, na vertering en stofwisseling toch een basenoverschot op. Ook is het niet zo dat ‘zure’ voedingsmiddelen per definitie ongezond zijn. Vis, granen en peulvruchten leveren een zuuroverschot, maar zijn waardevolle voedingsmiddelen. Waar het om gaat is dat het evenwicht in het lichaam niet te extreem wordt verstoord.

 

Van elk base-leverend voedingsmiddel, verandert de uitwerking zodra het slecht gekauwd en in grote hoeveelheden wordt gegeten. Dit geldt vooral voor gemakkelijk tot gisting overgaande voedingsmiddelen zoals grof gesneden rauwkost, fruit, compote en vruchtensappen. Bij een hoge inname van genoemde voedingsmiddelen kan de darm tot gisting overgaan en zo extra veel zuren leveren.

 

Er bestaan verschillende tabellen met per product een getal ten aanzien van het zuur-base-evenwicht. Deze spreken elkaar vaak tegen. Dit is ook te verwachten, want het is onmogelijk om met exacte waarden te werken. We weten van veel voedingsmiddelen niet alle mineraalgehalten en deze zijn ook nog afhankelijk van onder meer de teeltwijze en het land van herkomst.

 

Om u toch een indruk te geven volgt hier een opsomming
Zuurvormend voedsel: vlees, vis gevogelte, wild, ei, soja (producten), peulvruchten (en pinda’s), granen, kaas, kwark, noten, zaden, olie (met uitzondering van amandelolie).

 

Basenvormend voedsel:‘vloeibare’ melkproducten (melk, karnemelk, yoghurt), groenten en fruit.

 

In sommige tabellen staat dat soja basenvormend is, maar soja is zeer rijk aan purine (wordt omgezet in urinezuur) en zwavel/fosforhoudende eiwitten en daardoor een sterke zuurvormer.

 

Detoxen is daarom belangrijk om het zuur-base evenwicht in stand te houden.

 

De verzuring kan op verschillende manieren bestreden worden:

 • Door te vasten met een groente- en vruchtensapkuur en/of raw food.
 • Gebruik overwegend basische voeding en beperk de hoeveelheid zuurvormend voedsel. Een lacto-vegetarische voeding zonder sojaproducten en met weinig andere eiwitrijke vleesvervangers is een goed uitgangspunt. We hoeven ons niet druk te maken over een mogelijk eiwittekort want bij een overwegend basische voeding neemt de eiwitbehoefte af.
 • Neem de juiste eetgewoonten in acht: vooral goed kauwen en inspeekselen, ook de dranken! En eet niet meer nadat het verzadigingsgevoel is bereikt, zodat de verzurende darmgisting wordt tegengegaan.
 • Gebruik royaal (goed verdelen over de dag) basische dranken (vruchtensap / groentesap/ gefermenteerde zuiveldranken) en kruidentheeën die de spijsvertering bevorderen.
 • Vermijd koffie, zwarte thee, cacao en alcohol, want deze remmen o.a. de reiniging.
 • Maak zeer royaal gebruik van verse groenten, eventueel een deel in de vorm van rauwkost (hoeveelheid afhankelijk van functioner van de darm). Maak de groenten klaar door middel van roerbakken of smoren. Door het koken van groenten in water en het vocht afgieten gaat o.a. veel kalium (base) verloren.
 • Neem minimaal 3 porties vers fruit verspreid over de dag. Gebruik zeker hard fruit niet na de maaltijd, dit kan makkelijk gaan gisten.
 • Beperk de peulvruchtenconsumptie tot maximaal 2 x per week.
 • Beperk het gebruik van suiker, honing, graanstropen etc. zoveel mogelijk, deze kunnen snel tot gisting overgaan.
 • Neem dagelijks veel beweging in de frisse buitenlucht, omdat er dan meer koolzuur (‘zuren’) wordt uitgeademd via de longen.
 • Bevorder ontzuring via de huid, bijvoorbeeld door droog borstelen, wisseldouches, sauna, zwemmen en andere watertoepassingen.
 • Streef naar een bewuste positieve levenshouding, want sombere (zure) gedachten verzuren het organisme ook.

Amandelen

Amandelen (Vitamine E). Amandelen bevatten een hoog gehalte aan antioxidanten vanwege de vitamine E. Het is belangrijk vitamine E via voeding binnen te krijgen, omdat het lichaam natuurlijke vitamine E beter opneemt. Amandelen bevatten daarnaast veel magnesium, fosfor en vitamine B2.

Amandelmelk (hoe maak ik het)

Amandelmelk kan gebruikt worden als basis voor een raw granola bar, – smoothies- of chocolademelk. Amandelmelk wordt veel gebruikt in de raw food keuken omdat het gezond en lekker is maar ook makkelijk is om te maken.

 

Stap 1

 

De amandelen moeten eerst worden geweekt. Het beste is in de avond de amandelen in gefilterd water zetten en in de ochtend de amandelen goed afspoelen en uit laten lekken. Door de amandelnoten te weken wordt fytinezuur verwijderd en kunnen de enzymen beter worden opgenomen door het lichaam.

 

Stap 2

 

Doe de geweekte amandelen in een blender. De meest ideale verhouding is: 3 koppen water, 1 kop geweekte amandelen, 2 tot 3 dadels (Medjool), een snufje zout en de zaden van een vanilleboon. Dit zijn standaardverhoudingen, maar je kunt zelf ontdekken wat je het meest lekker vindt. Maal de bovengenoemde ingrediënten (inclusief de amandelen) goed samen. Laat de melk even staan zodat de amandelsmaak beter naar voren komt bij het uiteindelijke resultaat van de amandelmelk.

 

Stap 3

 

Als het goed is, is de amandelmelk nu grof en vrij korrelig qua structuur. De melk moet nu worden gezeefd om een zijde-achtig effect te krijgen. Hiervoor gebruik je een notenmelk zak. Hang deze zak boven een kom en giet het amandelmengsel er in. Vervolgens moet je het vocht zachtjes uit de zak laten lopen(anders scheurt de noten zak). Vang het vocht op in een kom. Bewaar de pulp uit de noten zak voor het maken van koekjes of gefermenteerde kaassoorten. Deze pulp is 1 dag houdbaar in de koelkast.

 

Stap 4

 

Giet de amandelmelk over in een schone fles. De amandelmelk is een aantal dagen houdbaar in de koelkast.

Ananas

Ananas bevat de stof bromelaïne, deze stof ondersteunt in de maag en darmen de eiwitvertering en daardoor ook de spijsvertering. Ook heeft ananas een ontstekingsremmende werking en is het goed voor je tandvlees. Behalve dat de ananas bijzonder goed van smaak is, zit deze ook vol vitaminen en mineralen zoals bètacaroteen en vitamine E , kalium, magnesium, fosfor, ijzer, koper, mangaan, zink en jodium.

Appel

Appels bevatten oplosbare en onoplosbare vezels en zijn daarom erg gezond. Oplosbare vezels verlagen het slechte LDL-cholesterol en onoplosbare vezels zorgen voor een regelmatige stoelgang. Appels bevatten net als citrusvruchten het stofje pectine. Pectine haalt giftige metalen, zoals kwik en lood, uit het lichaam.

Avocado

Avocado’s zijn erg gezond vanwege de onverzadigde vetten die de vrucht bevat. Een avocado bevat alle 18 essentiële aminozuren die het lichaam nodig heeft om eiwitten te vormen. De avocado is ook een goede bron van vezels, waardoor het eiwit in de avocado makkelijk geabsorbeerd wordt door het lichaam. Daarnaast zijn ze een rijke bron aan kalium, een mineraal dat je beschermt tegen hartfalen, hoge bloeddruk en beroertes. Bovendien bevat een avocado ook veel vitamine C en E, wat belangrijke antioxidanten zijn die helpen tegen vroegtijdige veroudering. In veel van onze gerechten gebruiken we deze heerlijke vrucht. Tot slot, avocado geeft een lekker verzadigd gevoel.

Banaan

Banaan mag dan wel vaak als koolhydraatrijke caloriebom worden afgeschilderd, maar bananen zijn ook een superfruit. Bananen zitten namelijk vol met het mineraal kalium en vitamine B6. Kalium helpt je bloeddruk te verlagen en vitamine B6 laat de samenwerking tussen zenuwen en spieren soepeler verlopen. Het aminozuur tryptofaan bevordert de aanmaak van serotonine, serotonine zorgt ervoor dat we ons blij voelen!

Basilicum

Basilicum bevat een ruime hoeveelheid mineralen en vitaminen. Dit kruid bevat veel vitamine A en K, kalium, mangaan, koper en magnesium. Ook bevat basilicum veel ijzer, wat een positief effect zou kunnen hebben op bloedarmoede. Basilicum beschermt tegen schade die door vrije radicalen wordt gemaakt in belangrijke organen zoals hart, lever, nieren, gal en hersenen.

Bieten

Bieten bevatten een hoog gehalte aan ijzer en vitamine B, zoals foliumzuur. Rode bieten zuiveren het bloed en ontgiften daarnaast ook nog de lever. Bietjes harmoniseren het lichaam en zouden eigenlijk elke dag gegeten moeten worden. Vanwege deze kwaliteiten voegen wij bieten vaak toe aan een gezonde shake met bijvoorbeeld vers geperst wortel- en appelsap. Een echte detox-knaller voor de liefhebber!

Blauwe bosbessen

Blauwe bosbessen zijn een echte superfood. Bosbessen zijn rijk aan bioactieve polyfenolen zoals flavonoïden en anthocyanine, Anthocyaan is de stof die de bosbes zijn blauwe kleur geeft en werkt ontstekingsremmend en cholesterolverlagend. Daarnaast heeft het eten van bosbessen een positieve invloed op de urinewegen en de spijsvertering.

Bloemkool

Bloemkool behoort tot de groente met het hoogste percentage aan calcium. De meeste calcium zit in de groene bladeren van de bloemkool. Bloemkool is daarom zeer goed voor je botten en bevat daarnaast ook nog veel vitamine C. Bloemkool zit bij ons bijvoorbeeld in de pizzabodems en in de salade met avocado.

Boekweit

Boekweit behoort niet tot de graansoorten en bevat daarom geen gluten. Ook scoort boekweit laag op de glycemische schaal, wat maakt dat de bloedsuikerspiegel niet te snel stijgt, dit resulteert in een verminderde eetlust. Boekweit is rijk aan vezels, vitamine B1, vitamine B6, verschillende mineralen zoals magnesium en aminozuren.

Boerenkool

Boerenkool is één van de meest gezonde en vezelrijke groenten. Boerenkool bevat ontzettend veel verschillende nutriënten (vitamine A, C, K, ijzer en calcium), die ook allemaal in grote hoeveelheden voorkomen. Het grote aantal vezels zorgt ervoor dat de koolhydraten die je erbij eet trager worden opgenomen, hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel geleidelijk en ontstaat er geen piek. Tevens dragen vezels en zwavel bij aan het detox-proces en het gezond houden van de lever. We maken verschillende smoothies met boerenkool. Ook als chips zijn ze erg lekker.

Broccoli

Broccoli (sulforafaan). Broccoli is rijk aan vitamine E, C en betacaroteen, deze antioxidanten verminderen o.a. het risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast is broccoli rijk aan ijzer, calcium, magnesium en foliumzuur. Broccoli bevat ook de stof sulforafaan, deze stof stimuleert de afweermechanismen in cellen om ze te beschermen tegen kanker. Probeer eens onze “Made in Japan” salade, vol met broccoli.

Cashewnoten

Cashewnoten (weinig vet). In vergelijking met andere noten hebben cashewnoten een lager vetpercentage en een hoger koolhydraatgehalte. Cashewnoten zitten vol met vitaminen en mineralen als selenium, kalium, calcium, magnesium, zink, fosfor, vitamine B1 en ijzer.

Cayennepeper & chilipoeder

Cayennepeper & chilipoeder (stofwisseling). Pepers bevatten caroteen, ijzer, magnesium en kalium. Bovendien stimuleren ze de aanmaak van het gelukshormoon endorfine. Cayennepeper stimuleert de spijsvertering, de vetverbranding en ondersteunt een verantwoord cholesterolgehalte. En chilipoeder kan de stofwisseling tot wel 3 uur lang met 25% verhogen! Dus: spice it up!

Chia zaad

Chia zaad (bron van omega-3). Chia zaad bevat een hoog percentage omega-3. Dit verbetert de werking van de hersenen, verlaagt de cholesterol, verhoogt de weerstand en vermindert het risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast zit chia zaad vol met vezels, meer dan in lijnzaad, wat goed is voor de bloedsuikerspiegel en het geeft een vol en verzadigd gevoel. Het bevat meer ijzer dan spinazie en meer antioxidanten dan blauwe bessen. Chia zaad kan je goed toevoegen aan dingen als smoothies, sapjes, salades en notenspreads. Als je ze ongeweld eet, drink er dan voldoende bij, want ze nemen tot 30 keer hun eigen gewicht aan water op.

Chlorella

Chlorella (helpt bij het ontgiften en detoxen). Chlorella is een zoetwateralg. Chlorella bevat, op vitamine D na, alle vitamines, maar ook calcium en ijzer, aminozuren, enzymen, omega-3 vetzuren, eiwitten en antioxidanten. Het bevat in verhouding de grootste hoeveelheid chlorofyl van alle voedingsproducten. Chlorofyl of bladgroen is een goede bron van antioxidanten. Een ander belangrijk voordeel van chlorofyl is de rol in de aanmaak van rode bloedcellen. Door deze aan te vullen helpt chlorofyl bij de groei en het onderhoud van weefsels en het effectiever genezen van wonden. Chlorofyl werkt daarbij ontsmettend en remt tevens de groei van bacteriën in het lichaam. Daarnaast blijkt uit vele onderzoeken dat chlorella in staat is om giftige stoffen uit het lichaam te halen. Zowel Spirulina als Chlorella zijn perfect om mee te detoxen.

Chocolade

Chocolade (bomvol mineralen en antioxidanten). Rauwe chocolade is chocolade die gemaakt is van de rauwe cacaoboon. De cacao is tijdens het fabricageproces nooit verhit geweest. Door cacao te verhitten gaan veel voedingsstoffen verloren. Een andere bijkomstigheid; rauwe cacao bevat geen andere toevoegingen, zoals suiker en melk. Omdat rauwe chocolade nauwelijks is bewerkt en geen ongezonde toevoegingen en goedkope vulmiddelen bevat is het bijzonder rijk aan voedingsstoffen als antioxidanten, die onder andere het immuunsysteem versterken, beschermen tegen kanker en de veroudering vertragen. Ook zit het vol met polyfenolen, dit zijn krachtige ontstekingsremmers. Het is ook zeer mineraalrijk; het bevat meer magnesium dan enig ander voedingsmiddel. Magnesium is nodig voor een goede werking van een groot aantal enzymen in de lichaamscellen en heeft dus een heel belangrijke rol in de stofwisseling. Rauwe cacao bevat ook nog een andere interessante stof: serotonine, de welbekende feel-good stof en PEA, een stof die energie geeft, alert maakt en de concentratie verbetert. De status die cacao als superfood geniet is zeker gerechtvaardigd.

Citroenen

Citroen (ontgiften). Een citroen is rijk aan citroenzuur, calcium, kalium, fosfor en magnesium. Het drinken van een glas citroenwater bij het opstaan helpt om je spijsvertering op gang te helpen en is goed om de lever te reinigen. Maar er zijn nog veel meer redenen om citroen(sap) aan je maaltijden en water toe te voegen.

Citroenen zijn extreem rijk aan vitamine C, houden je weerstand op peil, helpen bij wondgenezing en zorgen voor een zachte, stralende huid, – Door alle mineralen werken citroenen alkaliserend in het lichaam en balanceert het je pH-balans. – Citroenen verbeteren de spijsvertering en werken als krachtiger detoxer op onder meer de lever. Ze stimuleren namelijk de afgifte van gal, waardoor maagzuur, oprispingen en verstoppingen in het darmstelsel worden verminderd. – Door regelmatig citroensap te drinken ga je meer plassen. Hierdoor worden toxines je lichaam uitgewerkt, en wordt je lichaam van binnenuit gereinigd.

Courgette

Courgette (licht verteerbaar). Courgette is licht verteerbaar, zit vol vezels, is rijk aan kalium, magnesium, vitamine B1 en B9. Daarnaast zijn courgettes arm aan natrium. Hierdoor hebben ze een bloeddrukverlagende werking en verlagen ze het risico op hart- en vaatziekten.

Dadels

Dadels (suikervervanger) GI 60. Dadels zijn een prima suikervervanger in taarten en desserts. Ze bevatten bovendien veel vitamines uit het B-complex, met name B6, maar ook vitamine C, kalium en koper. Dadels zijn daarnaast ook vezel- en ijzerrijk, wat de darmwerking en zuurstofopname door het bloed stimuleert.

Gember

Gember ( spijsvertering en bloed). Gember is een krachtige antioxidant en een goede smaakmaker in smoothies en oosterse gerechten. Gember is enorm gezond, onder andere geweldig om verkoudheid te voorkomen en sneller te genezen van griep. In gember zitten bepaalde enzymen die de stoelgang bevorderen. Als je vaak last hebt van een opgeblazen buik, kan gember dat verhelpen. Gember bevordert ook de bloedcirculatie en helpt je lichaam te ontgiften.

Glycemische index

De glycemische index van een koolhydraat is een getal wat aangeeft hoe sterk de glucosespiegel in het bloed omhoog gaat na het eten van een voedingsmiddel. De GI (glycemische index) van een product wordt als volgt bepaald: De stijging van het bloedsuikergehalte na het eten van 50 gram koolhydraten van een product (A) wordt vergeleken met de stijging van bloedsuikergehalte na het eten van witbrood of glucose (B) door dezelfde persoon. De stijging van het bloedsuikergehalte wordt gedurende 2 uur gevolgd. Vervolgens worden de metingen van A en B met elkaar vergeleken. De verhouding tussen deze 2 metingen bepaalt de GI-waarde ((A/B)*100). De GI van glucose is 100. Bij eten met een hoge GI ligt de GI rond de 70 of hoger. Een lage GI is een GI van minder dan 55.

 

Hieronder staat een link met producten waarbij de glycemische index staat vermeldt.

 


http://www.abcgezondheid.nl/nl/keyword/glycemische_index/

Glycemische lading

Omdat de GI uitgaat van gemiddelden bij blootstelling aan 50 gram van een bepaald voedingsmiddel is het lastig om deze maat praktisch toe te passen. Daarom kan ook gebruik worden gemaakt van de glycemische last (GL). Bij de glycemische last wordt zowel rekening gehouden met de hoeveelheid koolhydraten in een product als hoeveel iemand van een product eet. De GL is als volgt te berekenen: GL=(hoeveelheid koolhydraat in een portie * GI)/100. Een hoge glycemische last is groter of gelijk aan 20; een lage GL is kleiner of gelijk aan 10.

Goji bessen

De Goji-bes is een rode bes met uitzonderlijk hoge concentratie aan voedingsstoffen – 18 aminozuren, 21 mineralen, vitamine C (500x zoveel als in sinaasappels) E, verschillende B-vitamines en essentiële vetzuren. Ook zit de Goji-bes boordevol antioxidanten. Wat zeggen wetenschappers over de gezondheidsvoordelen van de Goji-bes? Door alle antioxidanten houdt hij de huid jong, soepel en gezond, hij verlaagt je stress, verbetert je libido en zorgt voor een goede stofwisseling. Je zou dit dus elke dag moeten nemen!

Hennepzaad

Hennepzaad (bevat alle essentiële vetzuren). Hennepzaad is een van de betere voedingsmiddelen te zijn voor vrouwen boven de 40; Het helpt mee de gewrichten, hart-en bloedvaten en het geheugen in goede conditie te houden en bouwt mee aan het gelukshormoon serotonine. Ook bevat het ontstekingremmende vetzuur GLA. Hennepzaad is bovenal een perfecte aanvulling als je vegetariër bent en een goed alternatief voor soja. Het bevat hoogwaardige eiwitten die perfect kunnen worden opgenomen door je lichaam. Daarnaast smaakt het heerlijk en is in tal van recepten toe te voegen.

Kaneel

Kaneel (anti-bacterieel). Kaneel zorgt voor een natuurlijke zoete smaak van het eten. Kaneel heeft anti-bacteriële eigenschappen, bevat geen vitaminen, maar wel mineralen. Met name mangaan, magnesium en calcium. Het wordt ook wel bij indigestie gebruikt.

Kelp noodles

Kelp noodles zijn een zeegroente in de vorm van een makkelijk te bereiden rauwe noedel. Zoals je ze in de natuurwinkel koopt zijn kelp noodles gemaakt van de zeegroente kelp, sodium alginaat (natriumzoutextract uit een bruin zeewier) en water. Kelp noodles zijn vetvrij, glutenvrij, laag in koolhydraten en calorieën. De neutrale smaak en de vorm maken kelp noodles geschikt voor tal van toepassingen zoals salades en soepen terwijl ze een rijke bron van spoorelementen zoals jodium zijn, iets waar kelp bekend om staat. Een perfect alternatief voor pasta en rijstnoedels.

Kiemen

Kiemen zijn de eerste jonge plantjes die uit een zaadje ontspruiten. Alle soorten zaden en peulvruchten kunnen ontkiemen. Tijdens het kiemproces stijgt de voedingswaarde en komen veel enzymen vrij. Deze processen zorgen ervoor dat de kiemen belangrijke voedingsstoffen bevatten die een positief effect hebben op de gezondheid, wel tot 30 keer meer dan volwassen planten. Kiemen bevatten hoge percentages selenium en anderen mineralen als ijzer, fosfor en magnesium, maar ook vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, foliumzuur, B12, C, E en K, eiwitten en voedingsvezels. Ook bevatten kiemen grote hoeveelheden antioxidanten.

Kiemen kunnen makkelijk verteerd worden door ons lichaam en ondersteunen hiermee de spijsvertering. Dit komt doordat de koolhydraten, vetten en eiwitten al gedeeltelijk worden afgebroken tijdens het kiemproces. De bekendste kiemen zijn taugé, alfalfa, fenegriek, broccolispruiten, kikkererwtenspruiten, waterkers en allerlei soorten bonenkiemen.

Door de zeer hoge voedingswaarde is het goed kiemen iedere dag aan het menu toe te voegen.

Kokos

Kokos is het gedroogde vruchtvlees van de kokosnoot. Kokosnoot is eigenlijk geen noot, maar een steenvrucht. De vrucht bestaat uit vier lagen: kokosvezel, de schil, vruchtvlees (kopra) en helemaal binnenin kokosmelk- of -water. In het vruchtvlees zit 34% vet. De kokosnoot is het voedsel waar je het langst op kunt overleven als je niets anders zou eten.

 

Afvallen met kokos

 

Deze vrucht wint steeds meer aan populariteit in Nederland. Met name kokosolie wordt steeds populairder. Kokosolie is het vet dat afkomstig is van de kokosnoot. Er is was een hoop kritiek omdat kokosolie veel verzadigde vetzuren zou bevatten. Dit is beslist niet het geval, omdat deze juist heel goed door het lichaam kan worden afgebroken en dus niet opgeslagen wordt als vet.
 Ook voor de afvallers onder ons is de kokosnoot dus een aanrader. De enzymen in kokos bevorderen namelijk de spijsvertering en daarnaast bevat kokos veel vezels waardoor je snel een verzadigd gevoel krijgt. Het is een echt superfood.

 

Kokos, exotisch wonder 

 

De kokosnoot bevat bijzonder veel eigenschappen die goed zijn voor ons lichaam. Zo is de noot rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten. Daarnaast werkt de noot ontstekingremmend waardoor deze een natuurlijke afweer vormt tegen virussen, bacteriën en ontstekingen. Praktisch is dat je kokos ook overal voor kunt gebruiken. Om te eten, drinken, op je huid te smeren, mee te bakken. Alles is mogelijk. – Kokosolie zorgt ervoor dat voedingsstoffen uit een zieke darm beter worden opgenomen. Dit is een groot voordeel bij allerlei verschillende darmaandoeningen zoals de ziekte van Crohn en allergieën – Kokos helpt het immuunsysteem, omdat het gezonde antivirale, anti-schimmel en anti-microbiotische verzadigde vetzuren bevat. Hiermee helpt kokos op natuurlijke wijze te vechten tegen virussen, bacteriën en schimmels – Kokosolie helpt om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren doordat deze zorgt voor een betere insulinewerking. Hierdoor heb je minder last van hongeraanvallen. Ook goed voor je gewicht dus. Het vruchtwater is bijna zo puur als water, het helpt om calcium en magnesium beter op te nemen, twee mineralen die vrouwen extra hard nodig hebben om hun botten stevig te houden. Bevat sterke antioxidanten in de vorm van rauwe verzadigde vetten en oliën. Helpt en ondersteunt een gezonde hormoonproductie. Helpt de schildklier beter te werken , waardoor het helpt om af te vallen. Kokos wordt niet door het lichaam opgenomen als vet. Hoge voedingswaarde voor kinderen – Kokossap is perfect voor hydratatie. Je kan het eindeloos verwarmen zonder dat het zijn voedingswaardes verliest of dat het vrije radicalen gaat vormen. Tot slot is het geweldig voor je huid. Het vetlaagje van kokosolie op je huid is licht zuurvormend wat erg goed is. Je kunt het gebruiken op je gezicht, als hand- of voetcrème, lippenbalsem of als bodylotion voor je hele huid. Op de huid helpt het om huidproblemen te verzachten en voorkomen.

 

Kiemen kunnen makkelijk verteerd worden door ons lichaam en ondersteunen hiermee de spijsvertering. Dit komt doordat de koolhydraten, vetten en eiwitten al gedeeltelijk worden afebroken tijdens het kiemproces. De bekendste kiemen zijn taugé, alfalfa, fenegriek, broccolispruiten, kikkererwtenspruiten, waterkers en allerlei soorten bonenkiemen.
Door de zeer hoge voedingswaarde is het goed kiemen iedere dag aan het menu toe te voegen.

Koriander

Verse koriander (ontgifting). Koriander bevat een heilzame combinatie van vitamines en mineralen die ervoor zorgen dat het een van de bekendste en meest gebruikte kruiden bij het ontgiften van zware metalen is. Korianderblad bevat het meeste vitamine K. Verder zitten in koriander ook vitamines A, B1, B2, B3, B6, B11 en C.

Lifestyle & beweging

Goede voeding is natuurlijk erg belangrijk, maar gezond eten is slechts een deel van een gezond lichaam. Net zoals raw food deel is van een gezonde lifestyle, is beweging dit ook. Door veel beweging raken de spieren, longen, hart en bloedvaten eraan gewend om te werken. Je voelt je daardoor fitter en je hebt meer energie. Voordelen van bewegen zijn: – beter kunnen ontspannen en slapen – minder kans op overgewicht – sterkere spieren en botten en een mooiere huid – minder kans op diabetes mellitus (suikerziekte) – goed voor de bloeddruk en cholesterol – minder kans op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte. Er is veel onderzoek gedaan naar het belang van beweging. Onderstaand stukje is een leuk voorbeeld van wat voor invloed beweging heeft op de glucosestofwisseling van jongeren. Lang stilzitten blijkt slecht te zijn voor de glucosestofwisseling.

Wanneer jongeren het zitgedrag elke dag onderbreken door een uur matig intensief te bewegen, zal dit positieve effecten laten zien met betrekking tot de glucosestofwisseling. Met matig intensief bewegen wordt bijvoorbeeld een uurtje fietsen bedoeld. Veelvuldige schommelingen in de glucosespiegel kunnen uiteindelijk leiden tot diabetes en hart- en vaatziekten. Dit concluderen onderzoekers van de afdeling sociale geneeskunde van VUmc op basis van een experimenteel onderzoek. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Applied Physiology.

Lijnzaad

Lijnzaad bevat veel vezels die zeer goed zijn voor de spijsvertering en het schoonhouden van je darmen. Je kan het zien als de borsteltjes van je darmen. Omdat er veel olie in de zaden zit, heeft het eten ervan een beschermende werking voor het spijsverteringskanaal. Ook bevat lijnzaad gezonde bacteriën die bijdragen aan een gezonde spijsvertering en het afvallen bevorderen. Lijnzaad wordt in de Raw Food keuken vaak gebruikt, mede omdat het een bijzonder goede invloed heeft op je darmen. De naam lijnzaad zet je zeker niet op het verkeerde been. Lijnzaad heeft een eetlust onderdrukkende werking. Dit verzadigde gevoel ontstaat door de grote hoeveelheid vezels (zo’n 25%) en gezonde vetten (omega-3) die lijnzaad bevat.

 

Ongebroken of ongemalen lijnzaad kan minder goed worden opgenomen in ons lichaam. Het is daarom verstandiger gebroken lijnzaad te gebruiken. Je kunt het zaad goed verwerken in salades en smoothies. Een eetlepel per dag is genoeg.

Limoen

Limoen (immuunsysteem). De limoen bevat ontzettend veel vitamine C, maar is net iets minder zuur dan de citroen. Naast vitamine C bevat deze citrusvrucht ook vitamine B5 en B6. Limoen kan je net als de citroen verwerken in water, thee of dressings. Limoenwater is een supergezonde drank die helpt bij leverkwalen, reuma en keelpijn.

Lucuma

Lucumapoeder wordt gemaakt van de vruchten van de lucumaboom. De smaak houdt een beetje het midden tussen een mengsel van zoete aardappel en ahornsiroop, lucuma wordt om die reden al duizenden jaren gegeten door de lokale bevolking. Lucumapoeder is niet zomaar een zoetstof, behalve dat het laag scoort op de GI het is een geheel natuurlijk product met een zeer hoge voedingswaarde. In lucumapoeder zitten onder andere de volgende voedingsstoffen: caroteen (een belangrijke antioxidant), vitamine B1, B2 en B3, calcium en fosfor.

Macadamia’s

Macadamia’s (goede vetzuren). Macadamia’s zijn een goede bron van eiwitten, calcium, kalium en voedingsvezels en ze hebben een zeer laag natriumgehalte. Deze noten bevatten omega-3 en omega-6 vetzuren, die ook in visolie zitten. Dit werkt cholesterolverlagend. Deze oliën hebben een positieve invloed op het zenuwstelsel, de huid en het haar.

Mango

Mango (stralende huid). Mango is een goede bron van vitamine A, B6, C en E. Het regelmatig eten van mango is goed voor de huid. Deze wordt zachter en minder dof. Zwangere vrouwen wordt ook mango aangeprezen omdat er veel calcium en magnesium in zit. Verder zit er veel glutaminezuur in mango´s, dit bevordert concentratievermogen en het geheugen.

Mesquite poeder

Mesquite poeder heeft een nootachtige zoete karamel-smaak. Het zorgt voor een romige textuur en voegt een zoete caramel smaak toe aan je gerechten. Lekker in combinatie met carob, rauwe cacao en maca. Mesquite is erg voedzaam, rijk aan eiwitten en vezels en het helpt de bloedsuikerspiegel in balans te houden. Er zit bovengemiddeld veel calcium, magnesium, kalium, ijzer en zink in.

Noten, zaden & pitten

Noten zijn behoorlijk calorierijk, maar toch hebben ze genoeg eigenschappen die ze gezond maken. De meeste ongebrande noten zijn supergezond omdat rauwe noten veel onverzadigde vetten, mineralen en vitamines bevatten. Ze zijn een goede bron van vitamine B en als vegetariër heb je hier zeker baat bij. Doordat ze veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren bevatten kunnen ze helpen de cholesterolspiegel in balans te houden en een hoge bloeddruk te voorkomen. De amandel wordt ook wel de ‘’koningsnoot’’ genoemd vanwege het basische gehalte die de noot heeft. Eet niet meer dan 1 handje noten per dag vanwege de kcal die de noten bevat.

Palmsuiker

Palmsuiker is gemaakt van de nectar die wordt gewonnen uit bloeiwijzen van de Arengapalm. Palmsuiker bestaat voornamelijk uit sucrose, maar bevat nog vele natuurlijke stoffen, zoals mineralen en vitamines. Hierdoor is de opname in het lichaam vrij traag, de glycemische index van palmsuiker is dan ook maar 35. Deze lage GI zorgt ervoor dat je energieniveau gelijk blijft en de suiker zich niet omzet in vet. Wij werken graag met palmsuiker.

Pecannoten

Pecannoten (zink). Er is een hoog percentage zink aanwezig in de pecannoot. Zink verhoogt het immuunsysteem en beschermt het lichaam tegen vrije radicalen. Zink is belangrijk voor de aanmaak van verschillende hormonen waaronder testosteron.

Peterselie

Verse peterselie zit vol met ijzer. Dit zorgt er voor dat er meer rode bloedlichaampjes worden aangemaakt. Daarnaast zuivert peterselie het bloed en houdt het de aderen elastisch. Peterselie bevordert de aanmaak van vitamine B12.

Pistachenoten

Pistachenoten (eiwit en vet). Pistachenoten hebben een hoog enkelvoudig onverzadigd vetgehalte én een hoog eiwitgehalte. Verder bevatten pistachenoten vezels, vitamine C en E en mineralen zoals kalium, mangaan, magnesium, fosfor en calcium.

Plantaardige voeding in verband met ziektes

Het kiezen van voeding voornamelijk gebaseerd op het eten van groenten, fruit, noten en granen gebeurt tegenwoordig steeds vaker. Een reden daarvoor is dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het eten van overwegend plantaardige voeding in plaats van een dieet met veel vlees en zuivelproducten veel voordelige gevolgen voor je gezondheid kan hebben.

Pompoenpitten

Pompoenpitten bevatten erg veel vitamines en mineralen. De pompoenpit behoort dan ook tot een van de meest voedzame voedingsstoffen. Vitamine E is in ruime mate te vinden in pompoenzaad. Overige vitaminen en mineralen die veel voorkomen zijn: vitamine B1, B2, B5, C, foliumzuur, fosfor, ijzer en magnesium. Hierdoor hebben pompoenpitten een infectieremmende en anti-bacteriële werking. Preventief werken ze goed tegen verschillende soorten kanker waarvan prostaatkanker de belangrijkste is.

Sesamzaad

Sesamzaad (vitamine B, calcium en tryptofaan). Sesamzaad bevat veel B-vitaminen en is een grote bron van calcium. Tevens bevat sesamzaad een hoog percentage aan tryptofaan. Er zitten ook mineralen als mangaan, koper, fosfor, zink en ijzer in.

Sinaasappel

Sinaasappel (vitamine C en calcium). De sinaasappel zit boordevol vitamine C. Daarnaast bevat deze vrucht veel mineralen, zoals kalium, die een rol spelen bij het regelen van de bloeddruk. Ook bevatten sinaasappels bovengemiddeld veel calcium wat weer zorgt voor sterke botten en tanden.

Spinazie

Spinazie (bomvol vitamines). Spinazie barst van de gezonde vitamines en mineralen. Naast de behoorlijke hoeveelheid ijzer zorgt spinazie ook voor goede hoeveelheden vitamines A, B2, B6, C, K, mangaan, magnesium, calcium, selenium en tryptofaan, een essentieel aminozuur. Spinazie helpt bij een goede darmwerking.

Spirulina

Spirulina (reinigt en geeft energie). Spirulina is een blauw-groene alg waarin bijna alle vitamines en mineralen in vertegenwoordigd zijn en daarbij ook rijk aan omega-3 vetzuren en antioxidanten is. De eiwitten in spirulina zijn superieur aan vele andere plantaardige eiwitbronnen. Het werkt zuiverend op de darmen door het chlorofyl en is door zijn bron van ijzer uitstekend voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Daar komt nog bij dat uniek aan spirulina is dat het fycocyanine bevat, de stof die deze alg haar blauwe kleur geeft. Fycocyanine is een antioxidant die in vele wetenschappelijke studies is aangemerkt als mogelijke remmer van het ontstaan van kanker.

Stevia

Stevia is een zoetstof die afkomstig is van de stevia-plant en dus 100% natuurlijk. Stevia is 200 keer zoeter dan suiker, maar verhoogt de bloedsuikerspiegel niet. Stevia bevat geen kcal. Mensen die bepaalde aandoeningen als candida schimmel, diabetes 2, hoge bloeddruk hebben kunnen geen suikers gebruiken omdat het de aandoening alleen maar zou verergeren. Verder heeft het nog andere gezondheidsvoordelen. Het bevat antioxidanten, zou de bloeddruk en cholesterol doen verlagen en is een anti-bacterieel middel. Stevia heeft ook een positieve werking op de huid. Het gaat bacteriën tegen, dus wanneer stevia op een wondje wordt gesmeerd zal dit sneller helen en kan littekens voorkomen. Deze zoetstof bevat nauwelijks calorieën en heeft een GI van nul.

Super herbs

Super herbs zijn krachtige kruiden die je elke dag kunt gebruiken. Ze geven je kracht, balans en ze verzorgen je lichaam. Super herbs hebben een transformatief effect zowel voor het lichaam als voor de geest, net als super foods.

Super herbs hebben twee belangrijke effecten in het lichaam: ze zijn “adaptogenisch”, dit betekent dat ze balans geven, en ze zijn “tonifiërend”, wat betekent dat ze kracht en steun aan het lichaam geven. Medicinale kruiden worden eerder ingezet om op de korte termijn als behandeling te werken. Super herbs hebben juist het langetermijn effect. Ze moeten dagelijks worden genomen, gedurende een lange periode. Hierdoor kunnen ze langzaam maar zeker het hele lichaam verzorgen. Super herbs werken samen in synergie met elkaar, waardoor ze elkaars kracht en de gezondheidsvoordelen versterken. Voor het beste resultaat werk je met twee tot drie super herbs tegelijk. Voorbeelden van super herbs zijn chaga (koning van de medicinale paddenstoelen), Gynostemma (de lange levensduur van de Chinese geneeskunde), Cacao blad (De meest krachtige voedselkruid op aarde), Chanca Piedra (De “steen breker” helpt verwijderen van kalkaanslag in de nieren, lever en bloed), Reishi (Het meest bestudeerde kruid in de geschiedenis van de wereld).

Superfoods

Superfoods bevatten een hoog gehalte aan bioactieve stoffen, zoals mineralen, vitaminen en antioxidanten. Klassieke superfoods zijn boerenkool, spinazie en broccoli. De superfoods die nu veel aandacht krijgen, maar al eeuwen worden gebruikt door andere bevolkingsgroepen zijn Acai bessen, Goji bessen, Chlorella, Spirulina, Maca en rauwe Cacao.

Tarwegras

Tarwegras (rijk aan mineralen en bladgroen). Tarwegras is de kiem van de tarweplant voordat het uitgroeit tot graan. Omdat ons lichaam gras niet kan verteren wordt tarwegras verwerkt d.m.v. een slowjuicer of je lost het gevriesdroogde poeder op in water of vruchtensap. Het resultaat is tarwegrassap. Het sap is rijk aan chlorofyl en heeft daarmee een ontgiftende werking op het lichaam. Tarwegras bevat ruim 90% van de dagelijkse benodigde vitaminen en mineralen. Een glaasje van 30 ml kan in voedingswaarde gelijk zijn aan bijna 1 kg groente en fruit. Net als groente en fruit is tarwegras zeer alkalisch, wat helpt om de zuur-base balans in het lichaam te herstellen.

Walnoten

Walnoten (omega-3). Walnoten zijn de enige noten met een zeer hoog percentage aan gezonde omega-3 vetzuren. Omgea-3 vetzuren kunnen niet door het lichaam worden aangemaakt en spelen een belangrijke rol bij het aanmaken van hormoonachtige stoffen, deze hebben een positieve invloed op de glucose- en vetstofwisseling. Ook versterkt omega-3 het immuunsysteem en heeft het een cholesterolverlagende werking.

Weken van noten, granen, zaden en peulvruchten

De natuur heeft ervoor gezorgd dat noten, granen en zaden kunnen overleven totdat ze in de juiste omstandigheden komen waar ze kunnen gaan groeien. Als het regent wordt de noot, het zaad of graan nat en kan gaan ontkiemen om zo een plant te worden. Zo imiteren we dus de natuur als we noten, granen en zaden weken. De natuurlijke groeiremmers en toxische stoffen die gevonden worden in noten, granen en zaden kunnen tot het minimum worden beperkt of zelfs helemaal worden geëlimineerd door ze te laten weken. Deze groeiremmers en toxische stoffen zorgen voor een verminderde werking van enzymen, phytaten (fytinezuur), en polyfenolen (tannines)

 

Wat zijn enzymremmers? 

 

Men spreekt over de verteringsenzymen en de metabolische enzymen. Verteringsenzymen zorgen voor de afbraak van voedsel. Metabolische enzymen helpen bij elk biologisch proces in het lichaam. Enzymremmers zorgen ervoor dat enzymen niet meer actief hun werk kunnen doen. Dit is weer een voorbeeld dat de eeuwenoude gewoontes van de mensheid als richtlijnen van deze tijd zouden moeten dienen. De mensen begrepen instinctief dat noten het best kunnen worden gegeten als ze geweekt zijn of deels ontsproten. Noten bevatten namelijk een hoop enzymremmers die ervoor kunnen zorgen dat ze een negatief effect hebben op de spijsvertering als ze in te grote mate worden gegeten.

 

Wat zijn fytaten? 

 

Alle granen bevatten fytinezuur in de buitenlaag van de zemelen. Onbewerkt fytinezuur kan zich in de darmen hechten aan calcium, magnesium, koper, ijzer en vooral zink, waardoor deze stoffen niet meer kunnen worden opgenomen. Hierdoor kan iemand met een dieet waar veel ongefermenteerde granen in zitten uiteindelijk een mineralentekort krijgen. De moderne gewoonte om grote hoeveelheden onbewerkte zemelen te eten zorgt in eerste instantie wel voor een snelle spijsvertering, maar kan later leiden tot een prikkelbare darm en andere negatieve effecten.

 

Waarom noten, granen en zaden weken?

 

– verwijderen van overgebleven fytinezuur – verwijderen van overgebleven tannines – neutraliseren van enzymremmers – het opwekken van de productie van gunstige enzymen – het gehalte vitamines laten toenemen, vooral B-vitamines – de afbraak van gluten waardoor de vertering makkelijker wordt – eiwitten beter te absorberen maken – helpt het neutraliseren van toxines in de dikke darm en het schoonhouden van de dikke darm. Het weken zorgt ervoor dat onder andere enzymen en melkzuurbacteriën een groot deel van het fytinezuur onschadelijk kunnen maken. Weken in warm water neutraliseert ook de enzymremmers die in alle zaden zitten en moedigt juist de productie van goede enzymen aan. Tijdens het week- en fermentatieproces worden gluten en andere moeilijk te verteren eiwitten afgebroken tot simpelere structuren die we makkelijker kunnen opnemen in de darmen.

 

Wat kunnen we gebruiken om noten, granen en zaden in te weken? 

 

Er zijn verschillende mogelijkheden hiervoor. Bijvoorbeeld gewoon water, zout water, of warm water gemengd met iets zuurs als citroensap. Het duurt ongeveer 7 tot 24 uur dat de enzymremmers zijn geneutraliseerd en andere stoffen zijn afgebroken. Na 7 uur is er al een grote hoeveelheid fytinezuur geneutraliseerd. Je weet wanneer het voldoende geweekt is als kiemen beginnen te ontspruiten. Meelproducten moeten minstens 12 uur worden geweekt op kamertemperatuur, maar het beste resultaat krijg je door het 24 uur te laten staan.

 

Tarwekorrels kun je 8 tot 22 uur weken, dan uitspoelen en laten uitlekken. Je kunt ze ook drogen in de dehydrator en ze dan malen waardoor je meel krijgt. Ditzelfde geldt voor noten, granen, zaden en peulvruchten. Je kunt het meel hiervan goed gebruiken in een glutenvrij dieet. Een tip voor het weken is om wat Kombu of Kelp toe te voegen en zeewier op de bodem te leggen. Dit is voor een betere smaak en verteerbaarheid, meer voedingsstoffen en snellere bewerking.

Wortel

Wortel (zuiverend). Wortelen bevatten veel vitamine A, B, C en D. Wortelen bevatten daarbij ook betacaroteen, betacaroteen helpt het lichaam bij het omzetten van vitamine A. Net als bieten, ontgiften wortelen de lever. De gal en lever zuiveren het bloed voor het verder het lichaam ingaat. Wortelen houden daarbij ook de bloedsuikerspiegel stabiel.

Yaconsiroop

Yaconsiroop, geperst uit de wortels, heeft een zoete smaak die net als de Mesquite doet denken aan karamel, gecombineerd met een smaak van hars en bloemen. Het wordt gebruikt als een alternatief glucosevrije zoetstof met weinig calorieën. Yacon is caloriearm. De zoete smaak van Yacon komt van Fructooligosaccharides (FOS), een uniek type suiker (inuline) die niet kan worden geabsorbeerd door je lichaam. Hierdoor is het uitermate geschikt voor niet alleen allerlei soorten shakes en smoothies, maar is het ook bijzonder gemakkelijk te gebruiken als zoetstof voor allerlei heerlijke soorten rauwe taart of cake.

 

Vanwege de FOS kan Yacon ook werken als pre-biotica. Daarmee helpt het de darmen om efficiënt te functioneren en toxines en afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Het versterkt en activeert de goede bacillen, zoals L. acidophilus en B.bifidum die het immuunsysteem versterken en ziekteverwekkers zoals Candida albicans juist onderdrukken.

Zeewier

Zeewier is een zeer veelzijdig product. De meeste wieren zijn rijker aan vitamines (A, C, E) , mineralen (calcium, ijzer, jodium), celzouten dan enig andere groente. Ook bevat het het vitamine B-complex, waaronder ook vitamine B-12. Er zitten antioxidanten in, essentiële vetzuren en een hoge dosis calcium van goed opneembare kwaliteit. Naast voeding wordt zeewier ook al heel lang toegepast in verzorgingsproducten en huidbehandelingen door zijn heilzame werking op de huid. Een voorbeeld van zeegroenten zijn Kelp noodles.

Zonnebloempitten

Zonnebloempitten (goede vetten en vitamine E). Zonnebloempitten bevatten veel meervoudig onverzadigde vetten. Dit heeft een gunstige werking op hart en bloedvaten. Ook bevat de olie van de zonnebloemzaden veel mineralen. Net als pompoenpitten bevatten deze zaden ontzettend veel vitamine E. Naast de vitaminen en antioxidanten hebben zonnebloempitten ook goede vetten die je huid voeden en zacht houden.